Co jesz

To co jesz ma ogromny wpływ na Twoje zdrowie, samopoczucie i wydolność. Dlatego właściwy dobór produktów spożywczych powinien uwzględniać znacznie więcej niż jedynie udział poszczególnych makroskładników oraz kaloryczność jedzenia. Wiele ze składników ma też mało znane właściwości, które mogą okazać się nieocenione we wzmacnianiu organizmu. Świadomość tego co jesz pozwala lepiej planować zakupy, ale też przygotowywane posiłki. Każdy etap można przewidzieć z wyprzedzeniem, co ogranicza marnowanie żywności i sprawia, że …

Soki są nie tylko dobrym i pysznym sposobem na orzeźwienie. Mogą również korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Czy to do śniadania, czy po treningu - soki sprawdzą się idealnie. Które jednak będą najlepsze dla zdrowia?
Wiosna to idealny czas, by dzięki darom natury przygotować się do jesieni i zimy, choć nie tylko. Młode pędy sosny świetnie sprawdzą się jako lek na kaszel, a mniszek lekarski pomoże w problemach trawiennych. Jednak czy zastanawialiśmy się, co można zrobić z kwiatów dzikiej róży i jak te aromatyczne płatki wspomagają nasze zdrowie? Wyjaśniamy.
Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga kilku tysięcy lat wstecz i trudno przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że tahina przydaje się do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Czym jest tahini i do czego dodać tę pastę?
Cukier czai się niemal wszędzie. Niestety pośpiech sprawia, że często nie zdajemy sobie z tego sprawy i ostatecznie w naszym organizmie ląduje jego spora ilość. Michał Wrzosek, dietetyk kliniczny podkreśla, że statystyczny Polak zjada go nawet 42 kilogramy w ciągu roku. Jest jednak pewien sposób, by nauczyć się go ograniczać i to w znacznym stopniu.
To warzywo to jeszcze do niedawna był synonim... niesmacznego jedzenia, ale szczęśliwie współcześnie ma coraz więcej zwolenników, doceniających i prozdrowotne właściwości, i smakową nutę. Choć o szpinaku powiedziano już wiele, zawsze można powiedzieć coś nowego. Dziś zweryfikujemy, czym jest "baby szpinak", czy to inna odmiana, czy ma inne zalety, a może inaczej smakuje? Sprawdzamy.
Nie bez powodu mówi się, że „człowiek wyspany, to człowiek szczęśliwy”. Zdrowy sen sprawia, że jesteśmy wypoczęci, buzuje w nas energia, która napędza do podejmowania nowych działań i wyzwań. Niestety, coraz więcej osób skarży się na problemy ze snem. Złe nawyki żywieniowe pogarszają znacznie jakość snu. Aby spać w nocy jak suseł, najpierw należy prześwietlić jadłospis. Co jeść i pić, a czego unikać przed snem? Dietetyczki podpowiadają.
Statystyczny Polak zjada około 36 kilogramów pieczywa rocznie. Nic dziwnego, przygotowanie kanapki zajmuje zaledwie kilka minut - wystarczą dwie kromki i odpowiednie dodatki. Biały chleb, czyli na oczyszczonej mące pszennej, nie może poszczycić się dobrym składem. Zawiera bardzo mało błonnika, witamin i składników mineralnych oraz ma więcej kalorii niż pieczywo ciemne. Wyeliminowanie tzw. „cichego wroga zdrowej sylwetki” z jadłospisu pomoże ci zrzucić zbędne kilogramy. Co jeść zamiast chleba? Wypróbuj te smaczne, zdrowe i lekkie zamienniki, a poczujesz się lepiej.
Moringa, egzotyczne drzewo, może pomagać na wiele dolegliwości, nie tylko egzotycznych, ale również całkiem swojskich. Reumatyzm, stany zapalne, uczucie zmęczenia? To dopiero początek listy schorzeń, w walce z którymi można skorzystać ze wsparcia w postaci liści, pędów czy korzenia moringi.
Cieplejsze miesiące roku to czas, gdy chętnie sięgamy po lody dla ochłody. Dużą popularnością cieszą się lody gałkowe oraz włoskie. Szeroka gama smaków, apetyczne dodatki i... liczne nieprawidłowości – oto, co znajdziemy w lodziarniach. Po kontroli okazało się, że nieprawidłowości dotyczą nawet 70 proc. produktów ze sprawdzanych lokali.
Wiosenne słońce zachęca, żeby spędzać czas przy grillu, na działce, nad jeziorem... Do tego maj to sezon licznych uroczystości: komunii, chrzcin, wesel. Wiele osób sięga przy tym po piwo bezalkoholowe, w przekonaniu, że może bez obaw po nim prowadzić samochód. Tymczasem nie jest to wcale oczywiste. Sprawdzamy, czy można się upić piwem bezalkoholowym.
Filiżanka herbaty przed położeniem się do łóżka jest dla wielu obowiązkowym punktem dnia. Okazuje się jednak, że niekoniecznie jest to dobry pomysł. Naukowcy ostrzegają, że późne spożycie kofeiny - którą herbata również zawiera - może bardzo negatywnie odbić się na zdrowiu.
Smak to tylko jedna z wielu zalet szparagów. Ta roślina ma również cenne właściwości odżywcze, które dobrze wpływają na nasz organizm. Warto więc włączyć je do diety. Warto przy tym poznać sztuczkę, która pozwoli wydłużyć świeżość tych pysznych warzyw.

Każda wizyta w supermarkecie to problem zbyt dużego wyboru. Producenci kuszą kolorowymi opakowaniami i marketingowymi hasłami, ale czy zawsze mają one pokrycie w rzeczywistej wartości odżywcze? Okazuje się, że niekoniecznie! Dlatego powinieneś wiedzieć, co jesz, aby umieć znaleźć te produkty, które dostarczają energii z pełnowartościowych źródeł, a także uzupełniają zasoby witamin i minerałów organizmu. Świadome czytanie etykiet żywności to również lepsza kontrolą nad tym, jakie konserwanty spożywasz i ile cukru i soli zjadasz, a także nad ilością przyjmowanych kalorii. W ten sposób nie trzeba już odżywiać się „na wyczucie”, ale skład i objętość każdego posiłku można dobrać do indywidualnego zapotrzebowania.

Kontrola ilości energii jest szczególnie istotna dla osób, które chcą się odchudzić, ale też tych, które regularnie trenują i chciałyby w kontrolowany sposób zmienić swoją masę.

Znajdziesz tutaj poradniki dotyczące tego, które produkty dostarczają najlepszej jakości węglowodanów, białek i tłuszczy. Poznasz też opinie wykwalifikowanych dietetyków oraz trenerów personalnych na temat poszczególnych, mniej i bardziej popularnych, potraw i dań.

Warto pamiętać, że świadome odżywianie nigdy nie opiera się na myśleniu życzeniowym, ale na naukowych przesłankach i doniesieniach. To gwarancja sukcesu i minimalizacja skutków ubocznych. Zastanawiając się nad tym co jesz, zawsze zadawaj sobie pytanie, jak dany produkt wpływa na Twój organizm. Dzięki temu rozprawisz się z mitami żywieniowymi.